4.12.2016

Mitä tiimijakso antoi ja millä hinnalla?




Useimmille opiskelijoille tiimijakso oli rankka kokemus. Piti mennä epämukavuusalueelle monessa asiassa. Piti kestää epävarmuutta ja tilanteen sekavuutta, piti kyetä organisoimaan itse aikataulut, piti pystyä itsenäiseen opiskeluun, piti saada sovitettua oma tavoitetaso tiimin tavoitetasoon, piti sietää erilaisuutta, piti hyväksyä se, että pitäisi oppia oppimisen eikä vain arvosanojen ja opettajien kehujen tai kilpailuhengen takia, piti ponnistella tiimin takia vaikka olisi tehnyt mieli olla tekemättä mitään.

Samalla tiimijakso oli useimmille mukava kokemus. Omaan tiimiin ja omaan luokkaan tuli tutustuttua todella hyvin ja vertaistukea sai monenlaisiin murheisiin. Tiimitehtävien tekemisessä naurettiin ennen kuulumattoman paljon ja lopputuloksista oltiin aiheesta erittäin ylpeitä. Opettajien ja opiskelijoiden välillekin syntyi uudenlainen välittömämpi suhde.

Samanlaista kehitystä ajanhallinnassa, ohjeiden seuraamisessa, aloitteellisuudessa, itseohjautuvuudessa, tunnesäätelyssä, vuorovaikutustaidoissa ja itsetuntemuksessa ei olisi saavutettu tavanomaisessa opetuksessa. Tiimijakso oli ainutlaatuinen kokemus.

Myös opettajille tiimijakso oli hyvin rankka. Käytännössä suunnittelutyötä tuli tehtyä yhden ylimääräisen kurssin verran (n. 50 h) jo etukäteen. Jakso, jossa vedettävänä on viisi kurssia, on aina raskas. Kun käytännössä ei ole rutiineja elämää helpottamassa vaan koko ajan uusi ja yllättävä tilanne päällä, se on vielä raskaampi. 

Samalla tiimijakso antoi myös opettajille paljon. Henkilökohtaisesti opin paljon itsestäni tiimityön tekijänä. Opin arvostamaan kollegojani ja heidän osaamistaan entistä syvemmin. Harjaannuimme kaikki tvt:n käytössä. Kokeilimme useimmille uusia elementtejä sisältävää valmentajan roolia. Opimme luottamaan siihen, että oppimista tapahtuu, vaikka ope ei puhuisi tai jäsentelisi asiaa valmiiksi. 

Nautin siitä, että sain olla välittömämmässä suhteessa opiskelijoihin ja käydä monia upeita keskusteluja. Ryhmänohjaajana en ole koskaan tuntenut edes abivuonna omaa luokkaani yhtä hyvin kuin nyt nämä ykköset.

Lähtisinkö uudestaan mukaan? Juu ja en. Tiimijakso on yllättävän intensiivinen kokemus. Silloinkin, kun ei ollut akuutteja ongelmia ratkottavana, mieli harhaili jatkuvasti tiimijakson asioissa ja ihmisissä. Melko pienillä käytännön kehitystoimilla voidaan varmasti purkaa tänä vuonna koettua ylenpalttista työkuormaa, mutta tiimijakson imua ei taida voida välttää – eikä pidäkään, koska se on osa tämän jutun parhautta. Siihen pitää kuitenkin olla voimia, jos lähtee mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti